Tuesday, 30 December 2008

A bridge to a bridge.

Sudah berapa banyak kali dah aku tonton cerita Bridge To Terabithia. Dan setiap kali aku tengok cerita tersebut, aku akan tidak henti-henti berasa sebak di dada. Menangis di dalam hati tanpa mengeluarkan air mata.

Cerita ini memang menyentuh perasaan aku. Sejak kali pertama aku tengok cerita ini, memang aku ada terasa lah jugak. Terdapat unsur-unsur di dalam cerita ini yang pernah aku alami di dalam hidup aku.

Aku tak tau apa nak cakap lagi, ini sahaja yang boleh aku ekspresikan buat masa ini.

Currently my emotions are on a holiday. I am just a vacant person without any feelings.


By the way, why can't we be friends?


Saturday, 27 December 2008

New year partaaaay!

Come on!

Are none of my friends cool enough to hold a new year party?

I really need to jiggy with it since i am the jiggy jiwang.

If any one of you, whom i know, is going to hold a new years eve/new years party, please do tell me. So i can go and crash it and boogie down.

I am the boogeyman. AHAHAHAHAHHAAHAHA

i am so bad that i am good.

Tuesday, 23 December 2008

Second place is the first loser.

As soon as i returned home i got into bed and tried to sleep off the frustration. I don't know why and how these feelings got to me but all i knew was that i gotta shake it off before i feel even more tension. This was all due to the incident at the mall where i saw or met, not directly, with a certain person. My heart sank and i felt small after passing by that certain person.

I feel so insecure. I feel like i have no confidence in myself. I am no better than bulimics or anorexics. Only difference is that i am short and i'm a male. I'm am so stupid to feel this way and let it ruin my mood.

I lay there on my bed, opened the laptop and played back the trailer that keeps me awake at night. I let it play over and over and over again until i fell asleep under the blanket feeling cold and alone. I lie on my bed doing a foetal position trying to frustrate myself to sleep, while listening to the voices of the people i care about.

Trying to distract my thoughts of the incident in the mall was in vain. I kept being remembered of that certain person. I feel so insecure and inferior. I feel lonely.

After a few moments of trying to sleep, i woke up, my body full of sweat. My face moist and wet. My clothes wet. I feel so itchy and discomfort that i still try to get back to sleep. My room felt so cold even under the layers of blanket. I am not sure if i am catching a cold but my body just shivered under the warmth of those blankets.

Then i got up and straight away went to the bathroom and took a shower. After twisting the tab, i was showered with cold and icy water. I sat on the tiled floor, naked, feeling the cold of the water. It felt strangely good.

And then i kept thinking about that certain person. That person just can't get out of my head. i try to think of the cold water and how it makes my body wither and how the colour of my nails are turning blue but it was no use. Whatever i try to do and think about, i keep finding myself thinking about that certain person.

I wasn't sure how long i was in the shower, all i knew was that i was cold, my eyes were red, my skin wrinkled, my heart shivering, my body feeling weak and frail. I just wanted to sleep while i was rained down by cold icy waters but i couldn't get myself to sleep, even in the shower.

Then after a few moments that seemed long enough to drown myself in water, i stopped, thinking that if i kept staying in the shower for a rather longer period, i'd get myself in trouble. And i know that wouldn't want that.

After closing the tap, i dried myself up, wore my clothes and straight went to this computer and wrote it down. I don't know if i'll get over this one like the ones i usually get over with, before. But this marks as the first, i guess, of the rest of my life in solitude. This also marks as the first day i got conflicted by a nervous breakdown. Or a panic attack. Whatever you want to label it.

And i believe none of my friends will understand this particular incident even if i told them, which i will never. Only the ones who read this blog will know. But You won't understand. You won't get to feel the emotions i felt today, right now.

I felt like i wanted to run away. I felt like trying to kill myself. But i thought of how those things will never solve anything and will only create more problems.

I guess i'll only resort to patience.

Aku anggap ini sebagai satu jihad, walaupun kemungkinan besar ia bukan. Tetapi aku akan cuba sedaya upaya untuk melawan perasaan itu dan mengawal diri aku. Aku tak nak benda ini berlaku lagi walaupun aku suka perasaan nak bunuh diri itu.

And if you really feel like you want to know. If you really sympathize or empathize. If you really care, which none of these applies to any of you. I'll put this as a reminder:


p/s: I am now, officially, an Uncle! But damn could my nephew come into this world at a worse time.

If hulk goes green then i'd go...

I am seriously frustrated right now.

Can't you just leave me be. Are you that intent on making my life a hell?

I am not ruining your life, why the hell are you ruining mine?

You've driven me mad. Mad, mad, mad hatter.

If i had a mushroom that could make me big on the other side and make me small on the other one. Than i'd just run away. And i am making no sense.

The Sigmund Freud way.

Mimpi aku vivid gila semalam. Apa yang aku ingat adalah aku suka atmosphere mimpi aku. Aku rasa contented dengan life walaupun aku nak tinggalkan tempat itu. Tempat apa aku tak ingat. Tinggal nak pergi ke mana pun aku tak ingat.

Apa yang aku ingat, sebagai tanda persahabatan terakhir, aku dan kawan-kawanku(aku tak ingat muka diaorng) kami buat havoc di tempat tersebut dan main lumpur dan baling-baling ke muka orang.

Kemudian apa yang aku ingat main kejar-kejar. Ada seorang ini dia pun join sekali. Dia aku ingat muka dia, kot. Ataupun mungkin aku tersalah orang. Anyways, aku tetap suka environment mimpi itu. Buat aku rasa selesa dan content with life.

Tetapi apa yang aku benci teramat-amat adalah aku banyak lupa pasal mimpi-mimpi best. Kalau mimpi yang menakutkan misalnya nightmares memang petik jari je aku boleh ingat selepas bangunlah. Sekarang satu hapak pun dah tak ingat.

Kadang-kadang tuh aku suka sangat mimpi, aku cuba sangat-sangat untuk ingat apa yang berlaku, siapa yang terlibat, tetapi selalunya tiada berbuah hasil. Cuma aku boleh ingat emosi sahaja. Aku ini memang seorang yang touchy feely person. Kuat empati.

Jikalau aku tak dapat nak ingat, it just ruins my mood. Lantaran aku rasa macam nak give up secara keseluruhan. Sebab bagi aku, mimpi-mimpi adalah indah walaupun kadang-kadang orang kata meaningless. Untuk kamu maybe yes. But for me, it is the most meaningful phenomenon. And that is why i try to hang to it. Try to grip on its memory so hard that it just slips away.


Anyways aku rasa aku nak sambung belajar dream interpreting dengan Sigmund Freud lah. Jadi dia punya protoge. Aku nak sangat ingat balik dan nak tahu apa signifikasi mimpi-mimpi aku. Tolonglah aku Freud!

Monday, 22 December 2008

I just want to be a freak.

Cest la vie.


Martin Solveig - C'est La Vie (The Video)

I seriously can't stand it! Part Two.

Obviously i am obsessed. I can't get the song of the trailer out of my head. I also keep remembering the quotes of Rorschach and The Comedian. They're so cool and probably my favourite and the only characters i like from the Watchmen.

And yes i have read the entire twelve chapters of the graphic novel and frankly it was fun to read it. Kind of thrilling and keeps me guessing on who was the mastermind. But i sort of do not understand and also do not like how the ending went. There were still questions that i needed answered but was left at a cliffhanger, i guess. But nevertheless, overall it was ballistic!

Now i just can't wait to get money and go buy the whole graphic novel. I also can't wait for the movie which is due next year. Please oh please, let it be good and please oh please, let me have time and money to go watch the movie next year.

I keep feasting my eyes on these posters constantly.


Sunday, 21 December 2008

My ideal job. An exam essay. I guess.

Nowadays, most of of my friends are working part-time jobs while i am staying at home doing nothing special other than reading blogs and watching youtube. It's like i have no purpose in life, right now.

And one of my friends has invited me to go job-hunting. I'm too lazy.

But don't get me wrong, i reallly would like to have a part-time job so that i have something to do and not live off of my parents hardwork. I'd like to earn my own living once in a while but i just feel like the jobs i am considering right now are like my to-be careers.

I know that all these are just for the meantime but i just have this bad feeling that if i do one thing for a very long time, i just feel like i am going to do it for the rest of my life. I am so pessimistic in an optimistic kind of way. Or is it the other way around.

Whatever it is, i still need the money. I don't care what i am going to do with the money but i just need to know that i can do something and earn the pay. I need to feel that satisfaction in that tiredness.

But i also need to know that what i am going to do is not what i am going to do for the rest of my life. I have plans. I really do. I just don't plan to make a detail plan of how my life is going to turn out just yet. Just some scribbles in a blank piece of paper in my head.

Concerning what i want to do in the future. I am a man of much interest. Everything in the world interests me. Well almost everything. But being a young adult, i have to learn to prioritise and understand the meaning of hardwork and responsibility.

What i would love is to be a psychologist/psychiatrist/sociologist or anything along those line of work. I'd like a work about understanding human behaviours without having contact with them, at least not in a big number.

I love objectively observing and estimating human behaviour but i hate socializing. I am no social butterfly. Just a social beast(?) i guess. I'd love to know what makes people tick and why they do the things they do. Of course in doing so, for once in my life, i myself will find my own reasons for doing the things i do.

I guess everything we want from people or perhaps what we expect from others are actually reflections of what we expect from ourselves. But of course i'm no professional, not yet for that matter.

Other than the above profession, i would love to be an explorer. But not only in the conventional way. Yes i do love to watch those explorers(or whatever they're called) in those discovery channels, finding "new but old" and "old but new" discoveries. For example finding King Tut's tomb. I'd love to discover that.

Furthermore, i'd love to explore the universe. But i DO NOT want to be an astronaut. Like the recent discovery that says the planet Mars can be colonised. Well i want to be on that first ship that is going there. I'd love a new environment and learning to adapt and turning over a new leaf. It is just so fun to find new things that you are not used to.


What am i blabbering about? I'm just frustrated that most of my friends are working and getting paid. I reaaaaally need the money to buy the Watchmen.

Aku tak habis-habis tengok benda alah ni.

Tunggulah dia loading eh.






pssst: Tadi kat meja makan aku tak boleh henti gelak dan tersenyum. Dan apa yang pelik tentang kejadian itu adalah, aku tiada sebab apa pun. Adakah aku sedikit-sedikit menjurus ke dalam dunia yang tidak waras?

Thursday, 18 December 2008

Wednesday, 17 December 2008

I seriously can't stand it!

Updated: I have read the first three chapters and god damn it is amazing!
Correction: It is not a comic. My bad. It is a graphic novel.


I really need to get a job or at least do something that could get me money. Or perhaps anyone of my friends who is kind enough to oblige, i would easily accept.

The only reason i want money right now is to purchase this amazing piece of comic.


Please, i beg you, can someone just be nice for once in their life and get me the Watchmen series.

Tuesday, 16 December 2008

I guess babies are like hamy-downs too. Right?

Secara seriusnya aku memang bosanlah. Jadi aku menggunakan blogging sebagai alasan untuk menceriakan diri aku ini yang kesunyian dan tiada duit dan kerja. Tetapi masalahnya aku tiada apa-apa topik untuk mulakan. Selepas beberapa minit sahaja berfikir serta mendengar lagu daripada itunes setelah lama tidak mendengar lagu, aku sudah sampai kepada kesimpulan bahawa aku ingin menceritakan tentang pakaian lah.


Ayah: Esok nanti keluar pergi beli seluar jean satu. Kesian ayah tengok asyik pakai yang itu je.
Aku: Buat apa, tak payahlah. Malas laa(dengan nada suara yang seperti budak kecik tengah merajuk).
Ayah: Eh, ayah bagi duit. Esok belilah. Ini asyik pakai seluar tuh je. Tak pernah basuh.

Insiden ini telah berlaku beberapa hari yang lepas, kot. Dan akhirnya, setelah lama gila aku menunggu dan mencari(menipu je, sebenarnya "procrastinating") aku telah membeli sepasang seluar jeans baru, semalam di KLCC. Bukan itu sahaja, tambahan lagi, aku pakai seluar tracksuit masa pergi KLCC sementara orang lain pakai baju-baju cool indie. Aku relaks sahaja pakai pakaian jogging.

Bagi aku, ini suatu pencapaian yang amat bermakna kerana ini adalah kali pertama aku membeli seluar jeans sendiri. "Seriously". Aku tak kisahlah kau nak kata aku anak manja ke atau miskin ke. Tetapi aku gembira dengan seluar jeans yang aku baru beli. Tahniah Don!

Sebenarnya aku tak kisah sangat nak pakai baju apa berapa kali pun. Kalau tak basuh pun aku boleh pakai. Kadang-kadang itu aku cerewetlah jugak sebab aku ini hypochondriac, takut dapat penyakit jugak. Other than that, i'm just fine with what i have and what i am wearing.

Aku memang mengaku yang aku daripada keluarga yang tidaklah sekaya kamu semua. Tetapi bukanlah sebuah keluarga yang susah juga. Cuma sederhana lah kot. Aku dari kecil lagi tidak kisah dengan "material things". Masa aku kecil aku selalu bersama dengan permainan "action figure" Buzz Lightyear aku. Entah mana hilang, rindu gila.

Baju yang aku pakai kecik-kecik dulu, kebanyakkannya, setahu aku, semuanya kepunyaan abang-abang aku semasa mereka kecil. Jadi aku selalunya memakai pakaian "Hamy-downs". Bukan sahaja pakaian, malah permainan pun ada di antaranya pernah menjadi kepunyaan abang-abang aku, kecuali Buzz Lightyear "action figure". Itu aku punya, ok.

Dari kecil sehinggalah tua. Aku banyak menggunakan barang-barang "Hamy-downs". And i am okay with it. Alhamdulillah aku tidaklah terjerumus dengan "peer pressure" dan selalu nak pakai barang-barang mahal yang tidak seberapa cantik. Syukur juga aku ini tidak suka berlagak dan menunjuk-nunjuk.

Apa yang aku ingin katakan kat sini adalah aku sebenarnya tidak kisahlah tentang pakaian semua ini. Aku memang tidak ambil peduli lah. Suka hati lah nak pakai apa pun asalkan gembira. Cuma yang aku tidak puas hati adalah kamu tidak perlulah memandang rendah kepada seseorang hanya kerana dia berpakaian yang tidak mencapai tahap "cool" kamu itu.

We all can't afford to be cool and look like a rockstar. It's too expensive lah.

Aku paling gemar orang yang reti "improvise". "Seriously" aku memang suka. Contohnya kalau kamu tengok cerita Enchanted. Siapa tah nama watak perempuan antagonis tu. Yang penting adalah dia menggunakan kain langsir dan menjadikannya satu baju/gown/dress/skirt/whatever yang cantik dan selesa untuk dipakai.

So, kalau dia jual mesti kamu sanggup bayar mahal-mahal kan. Tetapi kalau dia bagitahu yang dia guna kain langsir, kamu sanggup tak?

Anyways, Aku ada berapa sahaja pasang baju. Kalau tak silap aku sembilan helai je kot yang aku gunakan untuk keluar sahaja. Baju biasa-biasa tuh banyaklah, itu semuanya aku pakai dalam rumah. Dan yang baju sembilan helai itu semua pun aku pakai bertukar-tukar. Kadang-kadang aku suka sangat satu helai baju itu aku akan memankainya berulang-kali dalam dua hari berturut-turut. Sebab "best" sangat.

Aku tidak perlu membeli beribu-ribu baju dan memakai satu baju untuk sehari sahaja. Pakai buang. Kau ingat senang ke nak buat baju?

Seluar jeans pula, aku ada dua pasang je. Sebelum ni aku pakai satu pasang seluar jeans untuk beberapa tahun, kot. Itupun enam bulan sekali sahaja basuh. Tetapi semenjak aku dah beli sepasang seluar jeans yang baru, aku akan praktikkan menggunakan kedua-duanya.

Dan aku tidak rasa malu atau rendah diri pun apabila aku ceritakan ini kepada kamu. Malah aku bangga aku pakai dan mempunyai beberapa helai pakaian sahaja. Dan semuanya murah-murah belaka. Ye lah, kalau aku mampu, mungkin aku dah lama beli yang mahal-mahal kan. Tapi tak apa la. Aku sudah cukup gembira dengan baju yang ada.

Especially baju seperti ini:

Sunday, 14 December 2008

Siri sakit hati 001.

Sedang aku semangat mengemas bilik, aku terperasan dua buah beg galas di hujung bilik. Di dalam kedua-dua buah beg galas itu terdapat beberapa buku-buku teks sekolah yang sepatutnya dipulangkan beberapa hari yang lepas lagi. Buku-buku itu kepunyaan kawan aku.

Lalu aku pun mesej-lah beliau.

Aku: Kau tak hantar lagi buku teks. Buku teks ada kat rumah aku.

Beberapa minit kemudian. Aku mendapat jawapannya.

Rakan: Bukak skola nnt aku antr.


Sekian.



Apa kau ingat bilik aku store untuk kau simpan barang-barang kau? Bukak skolah nanti tu bile?

Saturday, 13 December 2008

This is why I am Yoda and you suck.

Azim: ngok owh popular kat ap
Azim: xde buku twilight saga yg laen
Azim: ade yg twilight je
Azim: trpakse aku beli
Awan: ahahahaha
Azim: hehehe
Awan: nampaknya kau beriya-iya dengan the cullen family ini seperti orang lain eh
Azim: hahah
Awan: ahaha aku relaks je takdelah pulak nak keluar gi beli buku dia
Azim: aku bkn nk jadi sebahagian of the cullens
Azim: aku minat kat swans je
Azim: or mybe nk jadi mcm cullens,bkn sebahagian dari dorang
Azim: hehee
Awan: ooh
Awan: ahaha
Awan: tapi kalau kau jadi vampire, kau bukan jadi vampire tau
Awan: kau jadi pontianak malaysia. yang rambut panjang, pakai baju putih tapi kulit gelap tak berkilau pun, suka mengilai dan menjerit.
Awan: ahaha
Awan: pakai baju kurung
Awan: ahaha
Azim: hahah
Azim: xnk ar
Azim: ape,ko pk aku nk join drakulat ke???
Awan: ahaahahaahhahaha
Awan: tapi masalahnye kau itu melayu
Awan: jangan lupa bangsa WOI!
Awan: mestilah kau jadi drakulat, bukan vampire
Awan: hello
Awan: hantu pun ada bangsa dia tau
Awan: ahahaha
Azim: hahah
Azim: tp
Azim: perlu ke aku pakai baju kurung tuh??
Azim: pakai baju melayu xbley??
Azim: aku nk bwk pembaharuan skit
Azim: revelation
Azim: heheh
Awan: ahahahaha
Awan: ok ok, my bad
Awan: baju melayu pun bolehlah kot
Awan: tapi macam tak rock aaah
Awan: ahahaha
Azim: hahah
Azim: hahah
Azim: perlu ke rock??
Azim: tp kn,apsal melayu punye vampire,muke nye x hensem @ lawa huh??
Azim: eyh
Azim: jap
Awan: i didn't mean as in rock, rock kapak/rock genre itu
Azim: aku tarik balik
Azim: maya karin mmg lawa
Azim: heheh
Awan: what i mean is rock as in you rock my world tuh
Awan: faham tak?
Awan: ahaha
Azim: owh
Azim: fhm
Awan: maya karin hot kot
Azim: hahah
Azim: tu la psl
Azim: so
Azim: xpe la aku jadi vampire
Azim: kekekee
Awan: ahahaa
Awan: penat-penat berhujah
Azim: xpe kn,kalu aku nk jadi vampire,tp aku still taat kpd Allah??
Awan: ahaha itu mestilah takpeee
Azim: i mean,aku melanggar hukum je,iaitu isap darah je
Awan: isap darah langgar hukum ke?
Awan: ala kau jadi vampire baik, tak hisap darah pun
Azim: ye kot
Azim: pastu
Awan: darah binatang jee
Azim: hahha
Azim: mane bley
Azim: abeh aku nk mkn ape??
Azim: mkn darah bintang pon
Azim: x disembelih
Awan: puasa la biatch
Awan: ahahaha
Azim: cmne tuh??
Azim: ahahha
Azim: xkn la nk puase smpai the end of the world??
Awan: ahaha kata immortal
Awan: takkan mati
Awan: tak ke korang tak terfikir
Awan: vampire tak boleh mati of natural causes
Awan: so kenapa diaorng kena makan?
Awan: kan?
Awan: ahaha aku ini pakar analisa
Azim: sbb nafsu kot
Awan: jangan main-main
Azim: kalu dier x mkn,mybe dier jadi buas
Awan: nafsu nafsu lah kan
Awan: so?
Azim: bg vampire2 yg baek,dier xnk bg manusie susah
Awan: oh puh lease
Azim: ye la
Azim: so,dier kene la mkn
Awan: kalau tiada kesusahan dalam dunia ni, tak syiook arr
Awan: tapi kalau dia makan tuh, dia menyebabkan kesusahanlah kan?
Awan: haish
Awan: ni yang aku nak berdebat nie
Awan: come on bring it on sucker
Azim: jap2
Azim: cari isi
Awan: hahaha
Awan: go check wikipedia
Awan: aahaha
Azim: ye la
Azim: kalu x mkn
Azim: mybe dier akn ngamok
Azim: xperlu
Azim: kalu dhxbley cntrol,nnti nyusahkn org
Azim: pastu
Azim: org akn tau the existance of vampire,which yg dorang nyorokkn susah pyh
Awan: ok
Awan: are you finihed?
Awan: *finished?
Azim: erm
Azim: not yet
Azim: tp ko kluarkn isi hujah ko dlu
Awan: ahaha ok ok
Awan: vampires suck. real hard
Awan: itu hujah kau tidak boleh nafikan.
Azim: hahah
Awan: this is why you should never go against Yoda.
Awan: period
Azim: hahah
Azim: ye la,master yoda

Thursday, 11 December 2008

Here's the gist.

I think i am becoming more and more bitter over the course of the year. I have my recent post to prove it. Right now i am not sure how to react to my change. I don't know if it is a good thing or a bad thing.

But of course to all of you, i'm sure, it is a bad thing since i don't treat any of you better anymore like i used to.

It's not that i want to change and become an angry and hot-tempered person, it's just that, this change is like the four season.

No matter how you like winter, the snow will stop and summer will come. No matter how you like the sun, spring is going to bloom and the flowers will roam the earth. And again, no matter how you like the flowers and the trees, autumn will come. So no matter how you try to stave something off, you cannot stop the inevitable.

And it's not that i don't like my old self. You think i don't miss being nice to everyone. You think i don't miss smiling to every person that meets my gaze? You think i don't miss giving my friends chocolate candies to them during recess? You think i don't like to hear all of your stories and all of your problems? You think i don't miss spending time with you?

I do miss all of those moments where i am myself. but now, that is not me. That was once me, but currently, it is not.

Please don't give me crap because i'm being bitter and unfriendly to anyone. You are one to talk.

Like an important person once said, I'll accept your past if you accept mine.


And again, sorry for being bitter and resentful and angry and maddening.

Wednesday, 10 December 2008

Good versus Evil.

Sekarang ini siapa sahaja yang aku jumpa, aku dah tidak puas hati. Memang hidup aku tidak tenteram lah. Perlu ke aku pergi jumpa kawan-kawan aku dan mohon maaf? Malas aku nak fikir.

Yang aku tidak puas hati adalah dengan orang yang aku tidak kenal. Sepatutnya memang lah tidak perlu terasa sangat pun dengan orang tak kenal kan sebab mereka memang tak kenal kita. Jadi kita tidak perlu buat segala apa untuk memuaskan hati seseorang yang "stranger".

Lagipun, buat apa kita nak tambah lagi kenalan. Sudah cukuplah kawan-kawan dan keluarga yang kita sedia ada kini. Tidak semestinya kita berkenalan dengan seluruh manusia di bumi ini. Itu nampak sangat terlebih peramah. Tidak perlu lah sebenarnya.

Aku ada dua sahaja masalah. Pertama sekali, orang lain anggap aku ini jahat. Kedua pula, ada orang anggap aku ini baik. Kepada sesiapa yang berfikiran seperti yang dinyatakan itu, pergi mampos. Sebab aku bukannya baik ataupun jahat. Aku ini di antara kedua-duanya. "Atcelli(menyampah aku orang cakap macam ini)" aku tiada label. Kau ingat kau itu stamp ke nak label-label orang?

Mengenai masalah pertama aku. Sejak kecil lagi aku ini seorang budak yang berkelakuan baik. Mak aku sudah ajar aku "good manners". Sejak kecil lagi aku sudah menjadi seorang "gentlemen(tak ada perkataan melayu ke eh?)". Lagipun, kecil-kecil lagi aku sudah berkawan rapat dengan perempuan. Sebabnya pada waktu itu budak kecil lelaki semuanya tiada yang sebaya umur dengan aku. Semuanya kaum perempuan sahaja. Lantaran "i don't take it as a setback". Aku akur sahaja dengan apa yang sedia ada dan berbaik dengan budak perempuan comel-comel belaka.

Daripada berkawan dengan perempuan sejak kecil sehinggalah aku besar panjang. Memang perempuan dengan aku susah untuk dipisahkan. Dan bumi mana yang tidak ditimpa hujan. Mestilah wujudnya lelaki-lelaki "macho tapi hancho" di luar sana yang cemburu dengan perwatakan aku lalu menggelar aku nama-nama samaran yang memang menyakitkan hati. Tetapi aku tetap bersabar. Aku tidak peduli pun.

Sehinggalah tiba paada satu tahap di mana orang beranggapan aku ini terlalu "sosial".

Tolonglah, janganlah main label-label. Kau tahu tak sosial tuh apa maksudnya? Pergilah periksa wikipedia untuk tahu lebih lanjut.

Hanya kerana aku keluar dengan rakan-rakan perempuan yang berbaju sedikit "seksi" tidak bermakna aku pun "sosial" seperti yang kau katakan. Hanya kerana aku banyak meluangkan masa bersama perempuan, tidak bererti aku pernah buat perkara-perkara yang tidak sepatutnya.

Kalau kau tidak percaya. Kau tanyalah rakan-rakan perempuan aku yang lain. Penahkah aku memegang mereka pada mana-mana bahagian secara sengaja atau paksa? Sampaikan aku nak bersalaman dengan mereka pun aku tidak, apatah lagi cium-cium, pegang-pegang. Aku tahulah aku ini suka berkelakuan "perverted" tetapi tidak semestinya aku ini "perverted".

Hanya kerana ayam/ostrich itu ada kepak dan sayap, tidak bermakna dia boleh terbang. Kan?

Jadi aku minta tolonglah. Janganlah menganggap aku ini suka bersosial. Aku pergi ke kelab malam pun tak pernah. Hisap rokok pun sekali dua kali sedut sahaja. Kau itu apa kurangnya. Selalunya orang yang hisap rokok adalah "hopeless case". Tetapi aku tidak pernah mengeneralisasikan semua orang yang hisap rokok adalah "hopeless case". Sebabnya aku tidak suka memandang rendah terhadap sesiapa pun, malah aku tidak suka menjadi seorang yang "judgemental". Aku harap apa yang aku buat kepada orang, mereka akan berbuat sedemikian kepada aku.

Berkenaan dengan masalah kedua pula pun sama sahaja konsepnya. Sedikitlah kot. Sebabnya, apabila semua orang di sekeliling aku melabel aku sebagai seorang yang baik, mereka akan ingat aku ini baik yang teramat. Dan pada waktu aku membuat satu kesalahan, mereka akan terkejut. Mereka akan anggap ini adalah tanda kiamat.

Assalamualaikum, bukan semua orang sempurna(Hello, not everybody is perfect). Orang yang mempelajari dan mendalami ilmu agama pun tidak semestinya dia mahu jadi seorang ustat/ustazah. Kau ingat mereka nak sangat ke berdakwah kepada "hopeless case"? Buat apa membazir masa untuk memperbaikkan diri seseorang yang tidak akan mendengar cakap.

Lagipun, orang yang menganggap aku baik ini akan cuba mendekati aku dan "take advantage of it". Itu yang paling aku benci juga. Kau ingat orang yang baik dan lemah lembut ini senang untuk kau pergunakan? Sebenarnya, bagi aku, orang yang baik inilah yang punyai banyak konflik dan kekerasan kerana mereka banyak bersabar dan menyimpan semuanya di dalam. Tidak menzahirkan emosi mereka.

Dahlah orang pergunakan. Kemudian orang nak berkenalan dan beramah-mesra. Kau ingat orang baik nak sangat ke berkenalan dengan orang-orang lain?

Misalnya aku ini. Aku memang ramai kawan dan kenalan. Tetapi aku rasa sudah cukuplah itu. Aku mahu biarkan nombor rakan-rakan aku mencapai satu tahap sahaja. Aku tidak mahu tambah lagi kenalan. Buat serabut kepala nak ingat nama, alamat, nombor, sejarah hidup dia. Tak ada masa aku.

Aku malas nak layan. Dan aku rasa aku tidak mahu minta maaf kepada sesiapa yang aku reject dan delete di profil myspace aku. Kau ingat aku layan ke budak-budak kecik tak matang berlagak matang? Kau ingat aku nak ke "couple-couple" dengan budak kecik yang tak reti lagi jaga diri? Melalui myspace pulak tuh.

Kau ingat aku nak "couple-couple" ke? Aku lebih cenderung kepada pertunangan. Ahh, itu lain cerita.

Masalah sekarang, janganlah anggap aku ini baik dan peramah. Sebabnya dengan rakan-rakan aku pun aku sudah tidak beramah-mesra lagi. Sekarang ni aku rasa sunyi. Tapi aku rela rasa sunyi buat sementara waktu ini.



Pengajaran kepada kamu semua. Janganlah anggap seseorang itu berkedudukan di mana-mana ekstrem. Jangan fikir orang itu baik sangat atau orang itu jahat sangat. Manusia boleh berhijrah dari satu ekstrem kepada satu ekstrem. Tetapi mereka akhirnya akan tetap berhijrah lagi.

Friday, 5 December 2008

Don't panic.

It's nice to know that whenever i get those out of the blue panic attacks, the only thing that can make me feel better is watching The O.C.

Thank you Josh Shwartz for creating a wonderful television series.

In other news,

I have wanted to get my hands on the complete first season of Chuck for so long from my friend but he kept giving me excuses. So yesterday, i bought the DVD boxset(entahlah boxset ke apa). An original one at that.

Thank you again Josh Shwartz for creating another television series that "Dwayne Johnson"'s my world(siapa tak faham memang patut bunuh diri).

Furthermore, i also bought the book i wanted for so long too, The Boy In Striped Pyjamas.

And before i sign off, here is one of the cures of my panic attacks that i usually prescribe myself to.



One of the best moments of my life is watching this. You guys should check this youtube channel out.

Wednesday, 3 December 2008

Ini aku sedang mengamuk(This is me fucking you).

Aku ingatkan aku nak berehat daripada blogging buat seketika untuk menenangkan minda dan jiwa raga. Tetapi nampaknya aku tidak boleh menjauhkan dan menahan diri lagi daripada membuat entri baru.

Dah lah tangan aku lenguh sekarang ni daripada tolong cikgu susun buku-buku teks sekolah. Walaupun aku sudah bergelar lepasan SPM aku masih sanggup lagi untuk tolong guru-guru aku. Lagipun, aku rasa tenang dan gembira apabila aku dikelilingi buku. Membuat hatiku berdegup dengan perlahan-lahan seakan aku "high". Aku bukan macam orang lain, apabila aku diberi tugasan aku akan kerja keras untuk siapkan, melainkan aku tak faham tugasan itu seperti folio-folio yang setiap tahun kena buat. Itu memang aku malas buat.

Aku sebenarnya tak sukalah menyusahkan orang. Mak ayah aku sudah ajar aku jangan menyusahkan orang sebab nantii orang tidak suka kita. Jadi, sejak itu aku sudah mengajar diri aku agar cuba tidak "make someone's life a living hell". Dan sepertimana aku tidak suka menyusahkan orang, aku juga tidak suka orang menyusahkan aku. Tidak kisahlah suruh aku buat kerja lebih ke, atau tolong teman ke, asalkan apa yang kau minta aku buat itu tidak membuatkan aku rasa menyesal berkawan dengan kau. Sebab apabila perasaan menyesal itu mendiami di suatu sudut di dalam hati, memang sukarlah untuk pajak gadai tanah tuh.

Kalau boleh, aku nak sayang setiap kawan yang aku kenali. Kalau boleh aku nak setia kepada mereka dan tak naklah asyik tukar-tukar kawan sahaja. Itu satu. Kau tahu tak kenapa aku banyak kawan dan kadang-kadang aku tak nak keluar dengan kau dan aku keluar dengan orang lain?

Jawapannya, kalau aku keluar dengan kau, kemudian sakit hati, lebih baik aku duduk rumah telan panadol guna air Coke. Perasaan daripada buat perkara sebegitu lagi gembira daripada jalan-jalan sekitar bandar buat muka masam asyik fikir nak balik rumah je.

Kau jangan lah kecil hati pula sebab aku sudah tak nak lepak bersama kau. Bukan aku tak suka. Aku suka kau, cuma aku fikir-fikir balik, lebih baik aku "hang" bersama orang lain daripada aku "hang" bersama kau dan memupuk perasaan sakit hati. Aku tak naklah bertambah dosa. Sebabnya kalau aku tak suka, aku kutuk. Selagi kau tak ubah sikap, selagi itulah aku tidak akan bersama kau, mungkin. Tetapi itu mungkin juga tidak akan berlaku kerana manusia tidak mudah berubah. Percayalah.

Manusia memang tidak mudah untuk ubah sikap tetapi teramatlah mudah untuk ubah hati "and throw it all away down the drain". Kamu boleh perasan, dalam sekelip mata sahaja kita ini senang untuk bertukar hati, terutamanya lelaki. Kepada perempuan di luar sana, aku bukannya nak membela nasib lelaki tetapi kamu pun kenalah faham. Lelaki ini susah nak setia kepada kamu kalau kamu asyik cakap "EEEe hensemnya budak tuh", "Comelnyaaa laki tuh", "Apa hubby buat dengan perempuan tu tadi?", "Ala, nak jugak rantai tuh". Kau ingat kita lelaki nak layan ke semua kerenah "trivial" kau yang membuatkan kita nak "break up" serta merta?

Dan kepada lelaki di luar sana, aku bukannya nak kutuk kau ke apa, aku pun lelaki tapi aku malulah jugak sebab kaum aku ni senang sangat lupa/tukar kekasih. Mula-mula perempuan ini yang kau minat, kemudian perempuan lain lah pula. Tetapi akhir sekali kau berpasangan dengan perempuan lain yang tidak ada kena mengena punl. Aku tak kisahlah kan, aku tak nak suruh kau cinta dengan sesiapa pun. Apa kau ingat aku ini "matchmaker"? Cuma boleh tak kau setia kepada satu? Perlu ke kau nak empat-empat sekali hanya kerana islam membenarkannya? Kalau boleh nak semua, tamak haloba gila.

Aku pun faham, aku pun senang juga terpikat dengan beberapa perempuan. Kau tidak terfikir ke itu sebabnya aku tidak berpasangan? Sebab aku senang suka kat banyak perempuanlah aku tidak berpacaran dengan mana-mana perempuan. Aku takut aku hancurkan hati seseorang.

Kamu semua pun dah besar. Pandai-pandailah jaga diri sendiri. Pandai-pandailah pilih mana satu untuk percaya dan mana satu untuk tidak dilayani. Janganlah sampai menyusahkan aku. Ini tidak, aku yang tidak suka campur aduk dalam hal orang pun terbabit juga. Aku pula yang rasa bersalah untuk dua-dua pihak. Aku pula yang resah.

Dan satu lagi. Apa masalah dengan budak-budak kecik sekarang ni? Apa kau ingat aku ini baik sangat ke untuk kau berkawan? Kau ingat aku ni seorang yang peramah sangat ke? Kau ingat aku minat ke nak "approve friend request" budak yang aku tak kenal? Kau ingat aku ini terpikat dengan budak perempuan kecik yang gedik dengan gambar bajet comel/hot/cantik macam kawan aku yang lain? Apa kau ingat aku layan ke budak mentah yang tak reti lagi nak jaga aurat?

Di sini aku nak terangkan bahawa aku bukannya nak kutuk kawan aku yang layan budak yang bawah umur daripada umur aku. Dan di sini juga aku bukannya nak kutuk budak-budak yang bawah umur aku. Cuma bagi aku, kamu budak kecik yang berlagak macam dah tua,dapat menunjukkan kematangan kamu pada tahap yang mana. Dan pada kawanku yang berkawan dengan budak kecik, aku tak kisah, malah aku galakkan. Cuma aku tidak mahu masuk campur.



Haish. Aku pun tak tahulah. Aku "seriously" dah cuba sedaya upaya untuk tidak ambil hati dan benci dengan sesiapa pun. Aku cuba sangat-sangat tak nak sakitkan hati orang lain juga. Aku pun tak sukalah marah-marah ni. Aku amatlah benci orang yang suka marah-marah, sama juga sepertimana aku benci nak marah-marah orang. Sebabnya aku rasa apa hak seseorang itu nak marah orang lain. Dia ingat dia itu sempurna sangat ke?

Tetapi aku dah tak tahanlah. Aku baru berumur 17 belas tahun tapi aku rasa macam aku dah serik dengan hidup. Aku belum lagi pergi universiti dan berkerja. Aku dahla tak pernah ada kekasih. Tolonglah jangan buat aku "miss out on all those things that makes this world feels like heaven".

Perkara-perkara sebeginilah buat aku rasa macam nak minum arak, hisap rokok, buat seks rambang tanpa kondom. Tetapi alhamdulillahlah aku ini boleh lagi tahan nafsu. Nasib akulah aku ini berpegang kepada agama lagi.


Like i once said. Don't make me go Yoda on yo ass. Because if i do, it could break up any relations we might have, and perhaps your heart as well.

Sunday, 30 November 2008

You say it best when you say nothing at all.

I thought that with all the time i have and all the space i got, i would be happy. I thought that with all this freedom i would go out and have fun everyday.

But no.

I feel like not going anywhere with anyone. I feel like just staying home and sulking alone. Read all of the old books again and also having fun reading the new ones. I feel like watching movies that just strike you in the heart. The movies that just makes my pacemaker pace faster than ever.

Just goes to show that you never get what you wanted with the tick of a clock.

For your information, i just watched Notting Hill and The Butterfly Effect. I felt inspired and happier than ever. I smiled and laughed.



Lighter note: I've never used this term before, in fact i never thought i would want to use it. But nevertheless, i am on hiatus until i straighten things out with my blog and the rest of my life.

Besides, i have my playstation two with me now. Sucka's!

Friday, 28 November 2008

Masalah.

Aku tahu sejak dua menjak(a tribute to MM) ini aku ini asyik fikir pasal masalah sahaja. Tidak kiralah masalah yang sudah timbul atau sedang menimbulkan diri, malah masalah yang aku jangkakan akan timbul pun aku tetap fikirkan.

Dan sekarang masalah yang timbul adalah, family aku sudah tahu yang aku ada blog. Malu gila ok. Sekarang baru aku tahu apa perasaan Farim, kan?

Urgh. Aku rasa selepas ini aku nak lenyapkan kot blog ni. Bukan sebab nak, tapi terpaksa.

Ataupun, mungkin aku tukar sahaja url. Tapi still mereka akan jumpa balik.

Dilemma, dilemma.

Thursday, 27 November 2008

Independance Day.

Ok, so now i know how Will Smith feels in the movie.

Well, i don't want to make a big fuss out of it but hey, i'm free. Hell Yeah!

Wednesday, 26 November 2008

Appreciation and differentiation.

Cikgu: So, apa awak dapat kalau dapat A?
Awan: Kebahagiaan.

Kawan: Kau ada mintak apa-apa kalau dapat A?
Awan: Tak kot.

I know i have never really been the best helper. I know that i have never really achieved your expectations. You always wanted the best for me. You always thought of ways to motivate me and inspiring me. You always helped me.

I appreciate everything you have done for me. I really do. I am very grateful eventhough i may have not shown it much. I am also and will forever be in your debt for giving and providing me so much. If i could i would like to make it up to you. But right now i can't. And i think, no, i know, that for me to make it up to you will take a long time and that i will face problems here and then but i am willing to go through all that just to pay you back.

But what i am afraid of is that i won't get the chance to do all that. What i am afraid of is the time i am given may not be sufficient.

And after all you've done for me, i wish that somehow i want to do something. If i could, i would like to ease your burden. If i could, i want to get the hell out of here and live independently. If i could i would go far away and not bother you for a second. I would live my own life and i will do it my own way. But i won't forget all the things you did. I will make it up to you, it's just that i need my time to do it on my own.

But i think i can't.

I believe i can't.

I'm too needy and clingy.

I am afraid of change. Will always be.

But the feeling of not making it up to you or paying you back just eats me up inside. I am a gentlemen and gentlemen always...

... "membalas budi baik orang".

Don't you just hate that feeling of letting someone down. The feeling of someone disappointed in you after all these while believing that you could do it but in the end you did not. For me, disappointing people is far worse than disappointing myself.

And all these years i thought that after graduating from school would make the weight on my shoulders vanish. But somehow it just gets heavier and heavier.

Here i am sitting in front of the computer thinking about all the things my parents did for me from when i was a single cell organism to me right now, while other "lepasan SPM" are thinking about what to do with their freedom.

I wish i was like other kids.

Sunday, 23 November 2008

If i was famous and i was interviewed...

this is how the interview would go:

1. What's your most favorite color?
Blood red, banana yellow, sky blue.

2. Who is the most important to you?
If i told you it was your arse, would you hold it against me?

3. How often do you think of committing suicide?
Everyday, but most oftenly during admaths exams. Kan Nadira kan?

4. Do you think you have enough confidence?
With others, yes, with myself, no.

5.Who would you be if you were in a movie?
I'd be Frodo Baggins in the Lord Of the Rings because i'm short. Har Har Har(sarcastically).

6. Spouse, family, friend. If one of them drop into a river, and you can only save one of them,
who would you save?
I'm no racist, of course the beautiful ones.

7. What is your goal for this year?
Get myself a girlfriend. Or perhaps just get laid.

8. Do you believe in eternity love?
No, but i do believe in making love for eternity.

9. Do you think that the person who tagged you likes to play kidnapping?
Nadira? Don't make me laugh.

10. What are you really afraid of?
Lot's of things.

11. What is your bad habit?
I like to have these inner monologues with myself where i swear and badmouth to everyone.

12. What's your opinion with distance relationship?
Unless it consists of phone sex, no-no.

13. Do you cherish every single friendship of yours?
Hell yeah.

14. What does flying mean to you?
Suicide.

15. What do you crave for most currently?
Freedom to do whatever i want, hell yeah.

16. Are you single/relationship?
What do you think with me having this blog and all?

17. Describe the person who tagged you in 7 words/sentences.
Crazy as in cuckoo, wacky, likes to conteng buku/testpad(i have proof), jiwang yang teramat, writes skema bahasa melayu, have the hots for frank iero whoever that is, and damn tall.

18. How do you spend your time when it rains outside?
I would shower inside.

19. What are you proud of the most about yourself?
Saya bangga saya rendah diri. Get it? If not, go number three yourself.

20.
Do you regret anything?
No, it's just a waste of time.

Instructions: Remove one question from above and add in your personal question. Make a total of 20 questions and tag 5 people. List them out at the end of the post. Notify them in their cbox that they've been tagged. Whoever does the tag will have blessings from all.
1.Hazriq
2.Farim
3.Zaahira
4.Amirul
5.Afiqah

Macam manalah aku tak perasan?

Wow.

Just wow.

Terberak aku mendengar berita itu.

Makes me want to moonwalk too.

Syukurlah kan.

Tapi satu je masalah.

Dia itu dah sunat ke belum?

No wonder i like Mars Bar.

Lately there has been much speculation about colonization of Mars.

Some scientist says that it is possible and perhaps in the future, Mars will become the next Earth, only, perhaps better. Well that's what i hope anyways.

Frankly, i find that colonizing any planet is awesome since living on earth is getting boring. I think that it would be a new experience and i wish that i will become one of the important person to live there. I don't care even if i was the janitor, i still want to participate in experiencing a new adventure and becoming a part of a revolution.

Besides, i've been watching Stargate Atlantis and Star Wars for a f-ing long time.

And that is why, i want the first front row seats in the colonization of Mars.

It is fooking cool. I wish i paid more attention in physics. I hope i can get through tomorrow.

Saturday, 22 November 2008

Aku sedang jerit kuat-kuat dalam hati.

Aku tak kisah apa kamu orang nak cakap pasal aku. Apa-apa pun aku bahagia kerana aku gemarkan Joshua Radin. Aku suka dia, aku suka lagu dia dan paling penting sekali,

Aku suka muzik video dia yang baru dibuat oleh Zach Braff, iaitu pelakon feveret aku dalam cerita Scrubs. So, be a nice blog-reader and watch this video down here, okie dokie?

Seriously, i am so f-ing happy right now.




Now i feel like dying and go to heaven or hell, don't really matter.


Nota tambahan: Hazriq, sila layari ini untuk tahu lebih lanjut.

Tuesday, 18 November 2008

Sell your soul for rock and roll!

Saya baru sahaja selesai menonton season pertama siri televisyen lawak ini. Memang satu cerita yang kelakar dan original. Pandai mereka buat saya gelak kerana jarang bagi saya untuk bergelak-ketawa disebabkan suatu aksi yang dilakonkan dalam sesebuah filem/siri tv/drama.

Kamu patut tengok. Period.



Oh, dan sepanjang masa saya menduduki kertas Addmaths tadi saya tidak henti-henti bermantera dengan diri saya.

"Bunuh diri adalah dosa besar".

Ayat itu kamu darab dengan infinity.

Monday, 17 November 2008

In commemoration of my 200th.

Aku tahu kebelakangan ini entri aku banyak video, maklumlah aku ini seorang yang jakun dengan video. Apatah lagi dengan filem, memang aku gilakan mereka.

Jadi sempena entri ke 200 aku, kot, aku nak promosikan satu cerita yang mungkin satu "hit" bagi aku lah.

Aku teringat pada masa itu aku bosan jadi aku keluar ke Jaya Jusco dan pergi ziarah MPH untuk beli sebuah buku. Sedang aku syiok mencari buku aku terserempak dengan satu buku ini yang menarik perhatian aku. Namanya The Boy in striped Pyjamas. Aku baca rumusan buku itu dan dalam sekelip mata sahaja aku tertarik. Tetapi apabila aku menjenguk tanda harganya aku rasa nak termuntah. Seingat aku harganya tidaklah berapa mahal tetapi pada waktu itu aku ada cukup duit untuk beli buku lain. Akhirnya aku tiba rumah dilanda perasaan sedih dan ingin tahu.

Ada satu hari pula aku sedang berblogging. Ketika itu aku bosan lalu aku googlekan nama buku itu. Result dia keluar satu artikel yang mengatakan ada filem sedang dibuat berdasarkan buku itu. Jadi sekarang ini aku saja je nak promosikan filem ini kepada kamu kawan-kawanku yang ku sayangi supaya pergi tengok cerita ini bila dia keluar di pawagam.

Ini trailer dia.

On a lighter note, how can i concentrate on the most important exam in my life if the most important time of my life is about to happen after the exams are finished?

Entri yang sudah lama tergendala.


Kepada semua peminat-peminat Troy Bolton dan Gabriella Montez dan watak-watak lain di dalam High School Musical, saya di sini ingin memaklumkan kepada kamu semua bahawa saya sudah pergi tonton cerita terbarunya, dua kali.

Satu, kalau tidak silap saya, satu hari selepas dia keluar di pawagam dan kemudiannya pada keesokan hari tersebut. Saja je nak bangga dengan kamu semua kerana saya dapat tengok cerita itu awal daripada kamu, walaupun saya ini bukan peminat High School Musical.

Dan di sini juga saya ingin mengambil kesempatan untuk mengatakan bahawa:

High School Musical is like Grease without sex.

Dan kepada kamu semua yang tidak tahu apa kebende itu Grease, itu tandanya kamu adalah SQUARE.

Dan kalau kamu tidak paham apa maksud square, itu ertinya kamu adalah L.A.M.E.

Itu je.

Sunday, 16 November 2008

Kelakarlah...

tengok kerenah dan gelagat manusia-manusia terutamanya yang disekeliling aku ini.

Memang kalau skrip dibuat berdasarkan hidup-hidup mereka, tentunya mendapat gelaran Box Office. Dan tentunya aku akan pergi ke panggung wayang untuk menontonnya, sekali lagi.

Lawak, lawak.

Boom de ya da!

I love the people
and their crazy antics
I love diseases
and also being sick
I love the whole world
and all it's pervertness
Boom De Ya Da!


Oooh, when i grow up, i want to work with discovery channel . Now that is the best career ever!

Saturday, 15 November 2008

Berkenaan gambar.





Sudah lama aku tidak memasukkan gambar baru di dalam akaun myspace aku. Aku sudah hilang nafsu dan keinginan untuk meletakkan gambar-gambar baru yang ditangkap ke dalam akaun myspace aku dan buatnya sebagai "default picture". Sudah malas dan muak.

Aku rasa aku sudah melepasi tahap di mana aku ingin meletakkan gambar di myspace hanya untuk berlagak/menunjuk/meraih komen-komen orang supaya aku dapat menyuap ego aku yang sudah besar ini.

Sekarang ini pun aku masih lagi malas untuk memuat turun gambar daripada kamera ke dalam komputer apatah lagi ke dalam myspace/facebook/frienster aku. Sebabnya aku rasa semua ini sudah tidak perlu lagi. Semua ini kita buat adalah untuk beri kekuatan lagi kepada ego kita itu. Kita menyuruh rakan-rakan dan orang yang tidak dikenali di myspace/facebook/friendster untuk komen gambar kita supaya kita puas hati bahawa jumlah komen kita meningkat dengan mendadak.

Tidak kisahlah dia tulis apa dalam komen itu.

"Shemart!Shemart!"

"Tomeilah awak. Tomei lagi titew."

Itu hanya sebahagian daripadanya. Apa yang kita utamakan adalah jumlah komen yang kita perolehi daripada meng-uploadkan gambar tersebut. Kita akan berasa teramat gembira apabila jumlah komen mencecah beratus-ratus komen dan pada setiap dua minit kita tidak akan henti-henti menjenguk gambar itu, kan?

Dulu aku memang begitu. Aku mengaku suatu ketika dahulu aku bangga gila komen aku berpuluh-puluh dan selalulah komen orang supaya orang akan membalas jasa baik aku ini. Tetapi sekarang ini aku sudah malas dah nak tegur orang, bukan kerana sombong atau apa, seperti yang aku nyatakan, aku sudah kehilangan nafsu dan semangat untuk berbual-bual dan tegur-menegur. Kandungan emosi di dalam badan aku kosong macam vakuum. Jadi aku sudah tidak peduli dengan komen gambar aku itu.

Sebelum aku berpendapatan sebegini, kadang-kadang itu aku terfikir lah jugak kan, adakah aku ini betul-betul tangkap gambar untuk simpan buat kenangan ataupun hanya kerana aku nak memasukkannya ke dalam myspace/facebook/friendster?

Sekarang aku sudah berubah dan sekarang aku tangkap gambar hanya untuk kenangan. Itu sahaja. Dan kalau aku terasa sesuatu gambar yang aku tangkap itu berbaloi dan cantik sangat, barulah aku akan memasukkannya ke dalam akaun myspace aku sebab aku nak berlagak kepada semua rakan-rakan myspace aku.

Perasaan dicemburui orang adalah sesuatu perasaan yang sedap dirasai tetapi kadangkala tidak bagus untuk tuan empunya badan.


#Sebagai rujukan tambahan silalah layari laman web ini.

Monday, 10 November 2008

Realisation.

I just realised that in three weeks, i will be a free teenager.


Now this is what i'm talkin bout.

Saturday, 8 November 2008

Minta maaf lagi. Dan lagi, dan lagi.

Awan: Wei, tadi apa dia cerita kat kau?
Kawan 1: Siapa? Yang ni ke(cuba membuat imitasi muka rakan lain)?
Awan: A'a, sampai menangis aku nampak.
Kawan 1: Alah, dia mintak maaf semua tuh. Dia menangis, lepas tu aku tengok dia nangis aku pun ternangis lah.
Awan: Kau tak mintak maaf kat dia?
Kawan 1: Alah isnin ni aku mintak maaf lah kat dia.
Kawan 2: Aku macam mana?
Kawan 1: Kan aku cakap kat kau isnin ni aku minta maaf kat kau juga kan!


Aku macam malas je nak pergi sekolah isnin ini walaupun sekolah lain sebenarnya mangambil cuti. Sekolah aku sahaja yang rajin sangat membuat hari persekolahan pada hari isnin ini.

Aku malas sebab hari isnin ini akan adakan majlis restu dan mohon maaf. Kalau memohon maaf serta meminta dihalalkan ilmu dengan guru, memang aku bersemangat. Tetapi aku pasti mesti ada majlis memohon maaf senyap-senyap dengan rakan-rakan juga kan, sudah alang-alang tuh. Itu yang aku malas.

Sebab aku rasa macam aku ini hipokrit apabila memohon maaf dengan kawan. Keesokan harinya aku akan tetap sakit hati dengan mereka dan aku akan tetap mengutuk mereka belakang-belakang. Jadi apa gunanya aku memohon maaf jika aku tidak ikhlas bukan? Lagipun, memohon maaf pada hari isnin ini bagaikan sesuatu yang diwajibkan. Sejak bila perbuatan memohon maaf itu diwajibkan? Apa aku tidak boleh ambil periksa jika aku tidak pergi minta maaf dengan rakan-rakan yang selalu menyakitkan hati aku?

Aku bukanlah nak bongkak ke atau apa, tetapi aku rasa aku ini baik orangnya. Tidak pernah lakukan apa-apa untuk sakitkan hati rakan-rakan aku. Cuma kutuk-kutuk itu adalah dan ejek-mengejek itu. Alah, mereka apa pun kurangnya, kan? Jadi aku rasa bagaikan aku tidak perlu memohon maaf kepada sesiapa pun cuma guru-guru dan ibu bapa aku sahaja.

Orang yang patut memohon maaf adalah rakan-rakan aku yang menyakitkan hati saya sampai aku mulakan blog ini. Ya, rahsia aku sudah terbongkar. Sebab aku mulakan blog ini adalah kerana aku ingin mengutuk dan mencaci rakan-rakan aku yang telah menyakitkan dan masih menyakitkan hati aku teruk-beruk. Tetapi aku sudah maafkan mereka, cuma tidak lupakan. Haish, berapa banyak kali aku nak ulang.

Tetapi memandangkan aku ini orang yang baik dan mempunyai empati yang kuat, aku rasa tidak patut kalau aku tidak memohon maaf kepada mereka. Aku rasa macam mereka akan terguris hati jika aku tidak memohon maaf kepada mereka. Untuk tidak menghilangkan kewarasan minda aku, aku akan datang ke sekolah pada hari isnin, buat muka sedih sambil menitiskan beberapa air mata dan memohon maaf seperti seorang hipokrit yang hatinya diperbuat daripada batu neon, argon, krypton, dan elemen-elemen yang berada di dalam kumpulan 18.

Haish malas yang teramatlah.


Dahlah hari selasa periksa. Hari ini pula keluarga aku akan ke Port Dickson untuk bercuti daripada stres. Aku rasa bertambah lagi stres ada, lah.

Apa-apa hal, aku mintak maaf dengan kamu semua yang pernah aku sakit hati dan yang pernah aku ejek. Harap-harap kau orang maafkan aku ini. Ini aku betul-betul ikhlas dari aku walaupun aku ini berhati batu elemen yang "inert Group 18", I still have some heart in me.

Censorship.

Argh.

Aku sangat-sangatlah tidak suka apabila aku terpaksa menapis apa yang aku nak tulis kat sini. Memang menyakitkan hati.

Monday, 3 November 2008

Semoga "F equals to M.A." bersamamu.

Sedang kawan-kawan aku sibuk mengulangkaji, membuat segala persediaan terakhir mereka di sekolah, aku sibuk di rumah menembak tentera Storm Troopers dari Empire Of the Republic dalam permainan komputer Star Wars.

Setiap orang ada cara mereka tersendiri. Tiada satu cara yang ditetapkan oleh apa-apa badan yang mewajibkan kita semua untuk "freak out" dengan membaca dari pagi sampai petang. Setiap orang berlainan cara mereka dan mungkin inilah cara saya melepaskan stress saya. Meringankan beban saya yang semakin lama semakin bertambah, bukan berkurang.

Kamu baca buku dari pagi sampai petang. Kamu pula buat latihan dari pagi sampai petang.

Aku? Aku tembak bastard-bastard scum of the Empire dari pagi sampai petang untuk menenangkan diri aku ini.


Kepada semua rakan-rakanku yang akan menduduki peperiksaan, May the Force be with you.

Trust me, we're going to need it, big time.

Saturday, 1 November 2008

Entri tidak berguna.

Ketika itu kami sedang gah berbual tentang apa yang akan kami jangkakan berlaku selepas tamat dari alam persekolahan. Ada yang bercita-cita tinggi, ada yang masih tidak tahu arah tujuan, ada yang tiada konfiden, ada yang terlebih konfiden. Kemudian salah seorang daripada kumpulan kami terus-terang meluahkan perasaannya

Kawan: Aku pasti lepas kita habis sekolah ni memang kita tak akan jumpa lagi.

Dari raut mukanya aku dapat rasakan yang dia memang yakin akan kenyataan dia itu.

Kawan: Memang kita susah nak jumpa lah. Aku sure punya.

Pada masa itu juga aku membencinya kerana menjadi seorang yang begitu pesimis. Kerana tidak percaya bahawa semua ini akan berterusan, persahabatan kita akan berkekalan. Percaya bahawa kita akan berpisah dan mungkin mengambil masa yang lama untuk berjumpa kembali.

Atau mungkin aku yang terlalu bersikap optimistik. Terlalu percaya bahawa jalan kita akan bertembung sekali lagi pada masa yang akan datang. Namun di suatu sudut dalam hatiku, aku percaya, aku tahu apa yang dia katakan itu memang benar. Tiada salah pun. Cuma aku terlalu degil untuk mengaku kesahihannya bulat-bulat.

Aku ingat akan kata-katanya. He was so sure of himself. Selepas semua orang mendengar pertuturan dia, keadaan menjadi senyap.

Sejak itu bermulanya aku merasakan yang hubungan yang aku jalinkan ini bagai sia-sia sahaja. Tiada gunanya kalau aku berkawan jika pada masa akan datang aku tidak akan bertemu lagi dengan rakan-rakan. Semua ini seperti tiada arah tujuan, tiada sebab untuk menjalinkan hubungan.

Sejak itulah juga, daripada seorang yang bersifat "Looking on the bright side", "Seeing the glass half-full", aku berubah sedikit demi sedikit menjadi seorang yang tidak percaya akan berlakunya perkara baik di dalam hidup. Mungkin itulah yang menyebabkan aku menjadi murung, mungkin tidak.

Sepanjang tahun aku cuba mencari idea-idea baru untuk mengelakkan kita daripada berpisah. Buah fikiran aku termasuklah menyimpan nombor telefon kawan-kawan aku, e-mail, dan alamat rumah. Tetapi aku rasa itu semua hanyalah sia-sia. Lama-kelamaan kita semua akan berhijrah daripada rumah ibu bapa kita ke dalam rumah kita sendiri. Satu hari nanti.

Akhirnya aku putus asa. Tiada harapan untuk aku buktikan kepada kawan aku itu bahawa tanggapan dia adalah salah. Nampaknya aku yang salah. Dia yang betul.

Pilihan terakhir aku, menyimpan segala gambar-gambar yang pernah aku tangkap buat kenangan. Itu sahaja bahagian daripada mereka yang aku boleh berpegang kepada. Kalau aku tidak boleh berjabat tangan, memeluk, berpegang dengan mereka secara fizikal, biarlah aku buat segala itu secara emosional. Demikian itu, kita tidak berpisah. Kita masih bersama.


Tak bukan?


If i can't be with you in the future
Let me be with you now
Let me spend time with you
Make every second count
Make every moment an eternity

Even if i can't stop time
I'll try to slow it
No matter how, i won't let go
All i have is the photograph of you
That is glued to my heart.

Friday, 31 October 2008

Tolonglah ampunkan kesalahanku.

Aku dari dulu lagi memang tak suka rasa sakit hati. Memang cukup benci terhadap perasaan itu. Lebih-lebih lagi apabila aku berasa sakit hati terhadap kawan aku sendiri. Aku rasa perkara sebegitu memang tidak patut ada dalam isi hati aku kerana kawan kita, adalah kawan kita. Tetapi kini aku sedar dalam setiap perhubungan, walaupun betapa dalamnya atau rapatnya ikatan itu, tetap akan ada pahit manis masam payau. Di bumi mana yang tidak ditimpa hujan, kan?

Okay, aku tahu aku punya peribahasa aku low, mampus sama kau.

Satu sebab aku tidak suka mengalami perasaan sakit hati ini adalah kerana fikiran aku akan menjadi tidak waras. Memang benar apa yang aku cakapkan ini. Fikiran aku akan melayang ke entah hidup mana di galaksi mana pun aku tidak tahu. Apa yang aku tahu, aku tidak boleh memberi tumpuan sepenuhnya kepada sesuatu kerja, terutamanya pembelajaran.

Apatah lagi dengan kehadiran orang yang menyakitkan hati aku tersebut berada dalam lingkungan beberapa meter sahaja dengan jasad aku setiap masa.

Lantaran itu aku telah cuba sedaya upaya aku untuk melupakan dan memaafkan kesalahan yang dilakukan sepertimana aku memohon maaf atas kesalahan yang aku pernah lakukan. Malangnya, aku boleh maafkan tetapi tidak boleh melupakan. Itu masalahnya. Walaupun aku sudah memaafkan, perkara yang menyakitkan hati aku itu akan mendiami otak aku. Bagaikan mereka sudah membeli hartanah di sesuatu sudut di dalam minda aku ini. Mereka berada di situ buat "permanently".

Masalah lain yang timbul, aku akan bertambah benci terhadap orang itu. Seperti dalam cerita Star Wars, Master Yoda berkata bahawa Ketakutan membawa kepada Kemarahan, Kemarahan membawa kepada Kebencian, Kebencian membawa kepada Kematian, kalau tidak silap aku lah. Tetapi harap-harap perkara remeh-temeh sebegini tidak akan berakhir dengan kematian lah. Kawan kot.

Demikianlah dilema aku setiap hari. Selalu fikir pasal masalah sebegini sampai timbul kerut di dahi walaupun aku tidak mengerut pun dahi itu. Sampai kawan aku berkata:

Kawan: Wan, kau banyak fikir eh?
Awan: Emm, entahlah. Kenapa?
Kawan: Boleh nampak kerut kat dahi kau tuh.
Awan: Eh, ye ke? Aku tak kerut pun.
Kawan 2: A'a lah, boleh nampak.

Nampaknya selepas ini aku kenalah baut pembedahan plastik, eh chop. Pembedahan kitar semula sebab plastik itu memudaratkan alam sekitar. Aku minta doktor buat pembedahan pada muka aku untuk menukar wajah aku daripada muka berkerut, tua dan menipu kepada muka yang selalu senyum dan muda.

Dengan itu tidak susahlah untuk aku menipu kawan aku lagi. Senanglah untuk aku senyum sentiasa dan tidak menunjukkan muka menyampah dan benci aku. Aku maafkan kau, cuma aku tidak boleh melupakannya.

Nampak sangat aku tak boleh lupakannya sebab sekarang sudah penghujung tahun dah.

Kesimpulannya, aku berdendam eh?


#tambahan: entri ini diinspirasikan dengan satu teknik yang bernama Free-association writing. Cubalah!

I always want to be on top.(Duuuuh)

#Correction:i did a few corrections in the "types of girls i adore".

Gembiranya saya di-tag. Lebih-lebih lagi oleh budak kecik ini.
Baiklah mari kita mulakan.

My Top 10 Most Favorite Foods;
1) Spaghetti meatball bolognese.
No wonder italy looks like a boot, because their food kicks ass.

2) Nasi lemak masakan nenek Khairul Amir bin Zaidan(a/l Zinedene Zidane).
The sambal is to die for, really, if you eat a spoonful of it, you can just drop dead, gorgeous.

3) Veggie lover from Pizzahut.
Saya part-time vegetarian, tak tahu ke?

4) Of course the Super Star of Carl's Junior.
There's nothing like a big fat juicy burger to make you go horny after berbuka puasa.

5) Mcshit.
Ini bukan produk badan kita eh. Tolonglah jangan fikir bukan-bukan.

6) Nasi Paprik Campur di Kedai Bujang.
Kedai ini khas buat orang-orang cool dan bujang sahaja.

7) Chocolate cake with nuts from secret recipe.
Walaupun mahal nak mampos sampai hidup balik mampos balik, tapi sedap nak mampos sampai hidup balik mampos balik. Don't you just go nuts over the nuts?

8) Mashed potatoes courtesy of yours truly.
Apa kau ingat aku tak reti masak ke?

9) Chocolate sundae with extra chocolate on it.
Damn, no wonder i'm getting more thick.

10) Popcorn with a pinch of coke and a spoonful of a good nice movie.


10 Things I Love Doing;
1)Surfing the internet.
All you pro-surfers out there beware cause there's one surfer here that is about to rule the waves. Electromagnetic waves that is.

2) Taking candid pictures.
Before this i used to like taking pictures of people posing, of myself posing. I also used to love editing pictures but after the Awanism epiphany, now i just take pictures of people being themselves. Pictures of people showing who they really are. "Candidation" is all that i need right now.

3) Watching this.



4) Moviemania!
People who know me knows this. Well, duuuh.

5) I like to watch those touch-in-the-heart Petronas advertisements in the television.
They just make me feel jealous for being that creative to come up with something like that.

6) Reading other people's blogs.
Especially this one. Seriously, you have got to read it from the start.

7) Sarcasm.
Without it, we are lost in this world.

8) I am so over Myspace.
Facebook is the new social interaction whatever.

9) Trying to get a higher score that i got at the IQ test.

10) Read Spud all over again.

Things I Love Doing When I'm EMO;
1) Listen to music.
2) Berzikir (tipu jee)
3) Watch Armageddon or Bridge to Terabithia.
4) Let John Dorian and the Sacred Heart Hospital doctors cheer me up.
5) When i'm really EMO, you better not make me go all YODA ON YO ASS!

5 Types of Girls I Adore;
1) Penny lane from Almost Famous.
2) DG from Tin Man.
3) Luna Lovegood from Harry Potter.
4) Carla from There's a boy in the girl's bathroom.
5) Anna Stern from The O.C.

Bonus:
6) Daisy Bell from:

Daisy, Daisy, give me your answer do
I'm half crazy, all for the love of you,
It won't be a stylish marriage,
I can't afford a carriage,
But you'll look sweet,
on the seat of a bicycle made for two.

7) Elizabeth Bennet from Pride and Prejudice.

5 Things I Love Doing When I'm Happy;
1) Write a poem.
2) Dance my perfectly formed arse off.
3) Listen to the songs i am most addicted to and sing along them very loudly.
4) Eating my top favourite foods.
5) Kill myself. Only if i am really, magnificently, powerfully, inexhaustingly, unlimited, infinitely happy.

5 Things I Wish To Happen;
1) Get married first and then fall in love and have kids and whatnot
2) Go to one of Michael Buble's concerts
3)Get this t-shirt:



4) My eternal happiness.
5) Like everyone else, straight A's.

My Top 10 Most Addicted songs;
1) Polysics - Boys and girls
2) Joshua Radin - Star mile
3) Joshua Radin - Closer
4) Joshua Radin - Winter
5) Joshua Radin - What if you
6) Bodyrockers - i like the way you move
7) Jason Mraz - I'm yours
8) Mike - Billy Brown
9) Elvis Costello - Never fall in love
10)Michael Buble - For once i my life

5 Persons I Wish To tag;
1) Afiqah
2) Amirul
3) Hazriq
4) Zaahira
5) Don Juan

I don't know.

Afiqah: Wan, kau nak masa berlalu dengan pantas ke atau dengan perlahan-lahan?
Awan: Aku nak slow, sebab aku tak nak habis sekolah lagi.

I don't know why i don't feel scared or about to crack. All my friends seems to already be in a state of panic but not me. I wonder why.

Don't get me wrong, of course i don't want to feel panic but i just feel like left out, like something that i don't get but others do. I feel like i'm blind and stupid at the same time to not try my best. I wish i could blame on depression, but even if i had a session and diagnosed with something like depression or personality disorder, that still will be an excuse for me to not try harder.

I think all i'm looking and waiting for is an excuse for me not trying hard enough. Eventhough i know i can do better, i just don't want to. The reason for that is still a a question like the mystery of the bermuda triangle. All my life up until now i've never felt like i have achieved something, on my own.

The awards i got, the medals and certificates, i feel like i don't deserve any of them but i can't let them go because i know that all of them are worth something. i am too greedy and selfish. And stubborn and blind.

I just feel that everyone is acting like this is the last time, like this is the last chance, like this is the only, let me repeat that, the only, oppurtunity we will get to prove ourselves. And that just makes my confidence sink lower that it already is. It makes me feel like after this, i will never get this once in a lifetime oppurtunity, like there will never be any other chances that will come into our lives after we finish school.

And that just makes me go into a spiral of depression. I'm spinning in this spiral of depression, not knowing who i am, who i want to be and what i want. Not having the realisation that i have the power to change my life and make something of it but too blind(yeah, i know) and stupid to see it.

It's not that i don't want to change. I want to, but i feel like taking this step, this small step that has a giant footprint, will change every aspect of my life that i am starting to get used to. Like i always say, we are afraid of change be it for the better good or the other way around. We try to stave it off and distance ourselves from it as long as we can but in the end, like all other things in this world, it is inevitable.

Time waits for nobody. In order to achieve, you must wait for time.

Perhaps this is me freaking out. i guess i better go and read something.

Saturday, 25 October 2008

Big green monster.

Sometimes i envy those people who idolises rock bands like The Who, The Ramones, Red Hot Chili Peppers and so on so forth. Not to mention those indie kids who loves those indie bands. I always wanted to be like them, not in the fanatic way but, the admiration part.

What i mean is, i envy their admiration, their love for their pop/rock band/singer. I always see in the tabloid, their favourite performer did a great cool looking concert in (insert name of place, state, country). THe pictures all turned out great and the feedbacks seems endless. My friends would talk about the performance non-stop, even if a month had already passed.

I envy them. All i have is Michael Buble, but he is not cool, he is not hip. He's just the guy in a suit singing some old crappy songs.

Well one thing is for sure, eventhough i do envy the punk/rock/indie/pop culture, i always depend on the jazz and classical as a pick me up. It always turn my mood around, when i needed them to be turned around. I never did care about the trends and the society's "norm" perspective. I only have my perspective and my social norms.

So i don't care about my idol being uncool, not hip, so not a rocker. At least he's not on drugs and alcohol. At least he is not in some hotel suite having free unprotected promiscous sex. He does them all in the backstage of his concert.

Now that is way cooler.

Thursday, 23 October 2008

I fucking love my new converse sneakers.

The idea came to me when i was bored surfing the internet. It was March 2008 if i was not mistaken and it was injected into my head in a from of images that i thought would change everything. And it did. Instantly, i straight away did all the preparations. The end result was this.

The pictures i took was to emphasize on the main aspects of my life this year. At first, to me there were loads of aspects in my life that i thought was important, but after serious thinking(a combination of sleeping and eating) i concluded that there were three significant aspects in my current life.



One of them was education. Most of you who are born on 1991 are currently undergoing the same problems i am facing this year. The major examination, the most important test in our life. That was what my teacher said to me, no pressure eh. This year is quite hard and difficult. I had to rush everything and my mind was constantly occupied by the thought of the "big kahuna". It never slipped my mind for more than two hours, but of course i'm much of a procrastinator to do something about it. My parents, brothers, teachers, and myself depend on me on getting straight A's. Royal flush, whatever the term is. Sometimes i just think that what i'm doing is not for my future, but for pleasing my family. Although the result of pleasing my family will make a bright future for me, i just feel that it is not something that i am ready for and desire, yet.

The A's, B's, and C's represent all the grades of the exams that i have had and will get. No need for the explanation on the expression.


Another important aspect in my life is love. For years i have tried to perfect my skills in the art of seducing and charming females to do my bidding but still in the end it comes back to me being alone and feeling unwanted. I trust that there is someone out there for me, just for me, not anyone else, it's just she's too shy and i'm too lazy. I have never been in love, i don't trust that feeling because my mind is based on logic and love is something unfamiliar for me so that is why it is difficult for me to trust anyone and love. And perhaps that is the reason why i'm not getting any of that.

The love shape symbolises love, eventhough it does not look like a heart. And the absence of my face represent the stupidity of my intelligence in the art of love and how i am clouded by judgements, idiot ones, to recognise love.



The next aspect in my life is hypocrisy. It is actually not an important and significant role in my life but i have come about in perfecting this art. I have become quite the prodigy in this subject and that is why it is shown here. At the end of last year and the beginning of this year, i faced many events that proved to be the most important evens in my life. These occurrences showed to me that life is hard and surprisingly improperly planned and no matter what we do, sometimes things do go as we want them too. Another lesson i learnt was that people are double faceted(just trying out a new word). The duality of man. We cannot really understand the feelings and emotions of another because we are created differently and we were raised differently. From this i learned that sometimes we cannot trust people because they lie to get out of problems, the choose the easy way out.

The smile represents the hypocrite who smiles on the outside but insiduously swears to people on the inside.


And this, this is just me trying to be cute and it is just used as a stamp/logo for awanism.


The Awanism campaign.



The ongoing campaign that will sweep the nation by their stomachs. I will be adding more images in the future. Just you wait and see.

Sunday, 19 October 2008

Sebab-musabab.

Baiklah, pertama sekali saya ingin jelaskan apa sebabnya saya bertukar bahasa. Kamu pun mestilah sudah perasan bahawa sekarang ini saya menggunakan bahasa ibunda kan sebagai bahasa pengantaraan saya dalam blog ini. Saya tahu kamu tidak tertanya-tanya, tetapi untuk memuaskan nafsu dan ego saya yang fikir saya ini ada peminat(*batuk kuat-kuat sampai berdarah), saya ingin jelaskan sebab saya menggunakan bahasa Melayu.

SPM. terima kasih.

Tetapi ini tidak bermakna saya tidak akan gunakan bahasa kegemaran saya, English, oh tidak. Apabila saya tidak tahu sesuatu perkataan bahasa melayu, mungkin saya akan gunakan termnya dalam English.

Kedua, sebab saya senyap pada masa ini, sebenarnya banyak sebab. Dan sebenarnya bukan senyap ataupun sudah lama tidak online walhal banyak entri yang sudah saya mulakan, tetapi memandangkan saya ini seorang yang procrastinator, saya tidak dapat siapkan post tersebut lantaran jadilah draft. Sebabnya adalah berikut:

SPM. terima kasih.

Tetapi ini tidak bermakna saya tiada idea atau buah fikiran, oh tidak, cuma saya tak sempat(kononnya) untuk menyiapkan entri yang sudah menjadi draft.

Ketiga, sebab saya bagai tidak online di myspace adalah kerana banyak sebab. Baiklah, saya tipu, sebabnya dua sahaja. Sebab pertamanya kamu boleh merujuk kepada sebab-sebab di atas. Sebab keduanya, adalah kerana benda alah bawah ini:



Azuan Ayob's Facebook profile